Välja tangentbord, del 2.

Välja tangentbord, del 2.

När man ska uppgradera sitt (eller skaffa nytt) tangentbord så kan det vara klokt att fundera på sin omgivning. Är det till ett kontor? Sitter det andra i rummet? Har du ofta mikrofon så att andra kan höra? Och sist men inte minst - vad föredrar du själv?

Man kan säga att det finns två saker som avgör hur tyst ett tangentbord är/inte är.

  1. Switcharna / brytarna.
  2. Konstruktionen.

Om tangenterna är lätta att trycka ner och i hårdplast samtidigt som resten av tangentbordet är i ett hårt material så är det rätt sannolikt att det är (2. ) konstruktionen som kommer stå för ljudet. Det kan vara viktigt att ha i åtanke när man funderar på (1. ) brytar-val.

Det finns däremot de brytare som är extra tysta (silent) eller extra klickiga (t ex Cherry MX Blue och liknande). De som är märkta med ”silent” är ofta dämpade med gummipackningar vilket gör att de kan kännas lite mjukare i slutet av knapptryckningen.

Så vad ska man så välja? Det kan vara värt att beställa en switch-provare för att känna efter vad man själv gillar då det är högst personligt. Om det finns människor man riskerar att störa så bör man ta hänsyn till detta men det betyder inte nödvändigtvis att man behöver köpa ”silent” brytare. Om man gillar en lätt brytare som inte är klickig i ljudet så kan vi rekommendera röda eller bruna. Färgerna syftar till Cherry MX - serien. Det är den vanligaste bryt-serien som säljs för tillfället.

Lycka till!

tangentbord