Välja tangentbord, del 1.

Välja tangentbord, del 1.

Val av tangentbord del 1 kommer att diskutera storlek på tangentbordet. Alla olika beslut kring tangentbordsval påverkas så klart av användningsområde. Däremot tror vi att man kan hitta en favorit baserat på vad man gillar och sen använda detta till allt. Vi tycker alltså inte att man behöver resonera helt annorlunda kring tangentbordet till speldatorn eller tangentbordet till jobbdatorn.

Platsen där man ska ha sitt tangentbord kan ju så klart påverka huruvida man kan ha ett stort eller behöver satsa på något mindre. Med storlek så syftar vi på formfaktor. Knapparna har (oftast) en viss standardstorlek så det som kommer påverka storleken är knapp-layouten (formfaktorn).

Det finns lite olika namn på detta (TFK, mini, compact och så vidare) men enkelt kan man säga att det finns tre huvudgrupper.

Den största har alla de vanliga alfabets-knapparna, siffror och funktionsknappar (f1-f12) samt piltangenter och en fullstor num-pad.

Mitten-formfaktorn har allt ovan förutom num-paden. Detta alternativet är det som snabbast/enklast skalar bort storlek på tangentbordet.

Minsta formfaktorn har tagit det ett steg längre och skalat bort piltangenterna. Med detta försvinner även knapparna ovanför piltangenterna: del, home, prt scr och så vidare.

Om man inte vet med sig att man behöver num-paden så brukar det vara ett enkelt steg att ta för att skapa mer plats på skrivbord. Tänk på att de flesta är högerhänta och har därmed musen på högersida av tangentbordet. Därför kan det vara värt att få lite extra plats just där.

tangentbord