Välja tangentbord, del 1.

Välja tangentbord, del 1.

Val av tangentbord del 1 kommer att diskutera storlek på tangentbordet. Alla olika beslut kring tangentbordsval påverkas så klart av användningsområde. Däremot tror vi att man kan hitta en favorit baserat på vad man gillar och sen använda detta till allt. Vi tycker alltså inte att man behöver resonera helt annorlunda kring tangentbordet till speldatorn eller tangentbordet till jobbdatorn.

Platsen där man ska ha sitt tangentbord kan ju så klart påverka huruvida man kan ha ett stort eller behöver satsa på något mindre. Med storlek så syftar vi på formfaktor. Knapparna har (oftast) en viss standardstorlek så det som kommer påverka storleken är knapp-layouten (formfaktorn).

Det finns lite olika namn på detta (TFK, mini, compact och så vidare) men enkelt kan man säga att det finns tre huvudgrupper.

Den största har alla de vanliga alfabets-knapparna, siffror och funktionsknappar (f1-f12) samt piltangenter och en fullstor num-pad.

Mitten-formfaktorn har allt ovan förutom num-paden. Detta alternativet är det som snabbast/enklast skalar bort storlek på tangentbordet.

Minsta formfaktorn har tagit det ett steg längre och skalat bort piltangenterna. Med detta försvinner även knapparna ovanför piltangenterna: del, home, prt scr och så vidare.

Om man inte vet med sig att man behöver num-paden så brukar det vara ett enkelt steg att ta för att skapa mer plats på skrivbord. Tänk på att de flesta är högerhänta och har därmed musen på högersida av tangentbordet. Därför kan det vara värt att få lite extra plats just där.

tangentbord

Att välja tangentbord, del 3.

Att välja tangentbord, del 3.

De flesta idag spenderar mycket tid vid sitt tangentbord och det vore dumt att inte ha ett tangentbord man gillar. Därför rekommenderar vi att lägga lite tid på att fundera på utseende när du väljer tangentbord. Oavsett om det är jobb eller nöje som får dig att klicka iväg på brädan så blir det roligare om du trivs med det. Det finns ett enormt utbud av tangentbord där ute och det finns ingen anle…
Välja tangentbord, del 2.

Välja tangentbord, del 2.

När man ska uppgradera sitt (eller skaffa nytt) tangentbord så kan det vara klokt att fundera på sin omgivning. Är det till ett kontor? Sitter det andra i rummet? Har du ofta mikrofon så att andra kan höra? Och sist men inte minst - vad föredrar du själv? Man kan säga att det finns två saker som avgör hur tyst ett tangentbord är/inte är. Switcharna / brytarna. Konstruktionen. Om tangenterna är…
Ducky one 2 mini

Ducky one 2 mini

Vi på Datorbygge.se har valt att prova ett Ducky tangentbord. Hittills är vi väldigt glada med valet. Detta tangentbord har också fått agera modell i den nya ”Val av tangentbord”-serien som vi nyss skrivit. Vamilo är ett annat märke vi har hört gott om och i denna prisklassen (1000-2000kr) så har man försäkrat sig om att slippa några svagheter som finns bland de billigare brädena. Snart påbörjas …
Dags för nytt tangentbord?

Dags för nytt tangentbord?

Det finns flera anledningar till att införskaffa nytt tangentbord. Vi på datorbygge tänkte, med hjälp av en inläggs-serie, presentera några av de många aspekterna som finns att ta hänsyn till. Glad läsning! tangentbord
Logitech G213 Prodigy Gaming-tangentbord

Logitech G213 Prodigy Gaming-tangentbord

Logitech G213 Prodigy är ett tangentbord byggt för gaming med ett spillresistent hölje och inbyggt handlovsstöd. Utrustad med taktila membran-brytare och dedikerade multimedia-knappar med ställbar RGB-belysning under varje brytare. Utöver detta går färgerna även att matcha med andra Logitech-produkter via G Hub, och ljuset kan också matchas med händelser i spel via Lightsync. Mjukvaran tillåter äv…
Nätaggregat

Nätaggregat

Nätaggregatet är en viktig del i ett datorbygge. Det finns lite olika aspekter att ta hänsyn till. Det första - och förmodligen viktigaste - är effekten. I mitt bygge använde jag ett 650 Watts nätaggregat. Beroende lite på i vilket syfte datorn byggs så kan det vara lite olika saker som är krävande. I detta fallet, och i de allra flesta(?), så är det grafikkort(en) som kräver mest. Man kan summera…
Enkelt system för de enklare spelen..

Enkelt system för de enklare spelen..

När Ryzen (efter några år på marknaden) verkligen satt press på Intel och ökade konkurrens även på annat håll tryckt ner priserna så kanske det är ett perfekt år att köpa det där lite enklare systemet till ditt barn, någon släkting eller bara till dig själv. Vi får regelbundet frågor på hur lite pengar man kan komma undan med för ett helt datorbygge (allting från skärm till dator till mus och tang…
Processor, del 3

Processor, del 3

Efter att processorn är på plats och moderkorts-låset är stängt så ska det på kylpasta på processorns (nu) översida. Därefter ska processorkylaren på. Denna har en yta (nedåt på bilden) som matchar processorns ovansida i storlek. Det är alltså kylpasta mellan processorns ovansida och processorkylarens undersida. Här kan man välja vattenkylning istället för luft. Det är lite effektivare och framför…
Processor, del 2

Processor, del 2

Att sätta processorn på plats känns väldigt pilligt och skrämmande till en början men man märker ganska snabbt att det är mycket lättare än vad man tror! Väl på plats så klämmer man över ”låset” på moderkortet så att processorn sitter på plats. Det är viktigt att inte skada några piggar i processen, men man känner när den är på plats.
Fläktar och kylning, del 5

Fläktar och kylning, del 5

Eftersom jag ville ha övertryck i mitt chassi behövde jag fler in-fläktar än ut-fläktar. Jag har bara fyra platser totalt vilket innebär att jag siktar på tre fläktar in och en fläkt ut. Det finns gott om plats och hål för mer ut-luft vilket innebär att övertrycket kommer kunna göra sitt jobb. Men man måste fortfarande ha fläktar utåt också för att få någorlunda koll över hur luften kommer färdas …