Processor, del 3

Processor, del 3

Efter att processorn är på plats och moderkorts-låset är stängt så ska det på kylpasta på processorns (nu) översida. Därefter ska processorkylaren på. Denna har en yta (nedåt på bilden) som matchar processorns ovansida i storlek. Det är alltså kylpasta mellan processorns ovansida och processorkylarens undersida.

Här kan man välja vattenkylning istället för luft. Det är lite effektivare och framförallt så tar det lite mindre plats. Men även i ett litet chassi (som mitt) så är det inga problem att få plats med den. På tal om plats så ska man här också se till att RAM-minnena får plats. På bilden så sitter de till vänster om processorn, de är de två vita plastbrickorna som ser ut lite som tunna munspel. Som man ser på bilden så får de gott och väl plats men detta är en begränsning som faktiskt kan vara lite svår att planera för. Eftersom det är komponenter som ”sticker ut” från moderkortet så är det lite svårt att hitta exakta mått på just de utrymmen de tar upp. Här rekommenderar jag att antingen kolla tidigare, beprövade, exempelbyggen på sidor som t. ex: https://pcpartpicker.com. Alternativt kan man också fråga i butiken där man hade tänkt att beställa grejerna.

Processor, del 4

Processor, del 4

Runt processorns plats på moderkortet så sätter man fyra cylinderformade distanser (följer oftast med). På dessa byggs det på två medar på sidorna och slutligen en brygga tvärsöver. Denna bryggan (som går från vänster till höger i bild, innanför de fyra kopparfärgade ”rören”) är det som slutligen trycker ner, och håller fast, kylaren på själva processorn. Den svarta springan mellan kylaren och lås…
Processor, del 2

Processor, del 2

Att sätta processorn på plats känns väldigt pilligt och skrämmande till en början men man märker ganska snabbt att det är mycket lättare än vad man tror! Väl på plats så klämmer man över ”låset” på moderkortet så att processorn sitter på plats. Det är viktigt att inte skada några piggar i processen, men man känner när den är på plats.
Fläktar och kylning, del 5

Fläktar och kylning, del 5

Eftersom jag ville ha övertryck i mitt chassi behövde jag fler in-fläktar än ut-fläktar. Jag har bara fyra platser totalt vilket innebär att jag siktar på tre fläktar in och en fläkt ut. Det finns gott om plats och hål för mer ut-luft vilket innebär att övertrycket kommer kunna göra sitt jobb. Men man måste fortfarande ha fläktar utåt också för att få någorlunda koll över hur luften kommer färdas …
Fläktar och kylning, del 4

Fläktar och kylning, del 4

En annan teori som finns hos datorbyggare är att det är stor skillnad på om du tar luften uppifrån eller nedifrån. Att varm luft stiger vet nog alla men att det skulle spela så stor roll i ett fläkt-späckat datorchassi när allting går på helvarv är jag lite tveksam till. Kanske bara för att det passade mig så mycket bättre att hämta luften uppifrån. Många väljer att hämta luften framifrån och nedi…
Nätaggregat

Nätaggregat

Nätaggregatet är en viktig del i ett datorbygge. Det finns lite olika aspekter att ta hänsyn till. Det första - och förmodligen viktigaste - är effekten. I mitt bygge använde jag ett 650 Watts nätaggregat. Beroende lite på i vilket syfte datorn byggs så kan det vara lite olika saker som är krävande. I detta fallet, och i de allra flesta(?), så är det grafikkort(en) som kräver mest. Man kan summera…
Fläktar och kylning, del 1

Fläktar och kylning, del 1

Jag har valt att hålla mig till luftkylning helt och hållet, både för processorkylaren och alla övriga komponenter. Det finns lika många teorier om datorkylning som det finns små hål i mitt chassi. Anledningen till att det finns så många teorier är för att det finns så många frågor du behöver svara på: Var ska luften hämtas? Var ska luften blåsas ut? Ska det vara fler fläktar IN eller fler fläktar…
RAM

RAM

Som RAM valde jag 16gb totalt. De sexton gigabyten görs upp av två stycken åtta-gigabyte kort. Här gäller det att ha lite koll på hur många platser moderkortet har OCH hur mycket minne moderkortet stöder. I mitt fall klarade moderkortet långt över 32 gb och det finns fyra platser på det. Med andra ord är två stycken åtta-kort inga problem!
Välja tangentbord, del 1.

Välja tangentbord, del 1.

Val av tangentbord del 1 kommer att diskutera storlek på tangentbordet. Alla olika beslut kring tangentbordsval påverkas så klart av användningsområde. Däremot tror vi att man kan hitta en favorit baserat på vad man gillar och sen använda detta till allt. Vi tycker alltså inte att man behöver resonera helt annorlunda kring tangentbordet till speldatorn eller tangentbordet till jobbdatorn. Platsen…
Processor, del 1

Processor, del 1

Det fick bli en Intel i7 7700k-processor för detta bygget. Det är viktigt att se till att processorn passar på moderkortet. Det är oftast väldigt enkelt att se vilka processorer och moderkort som passar ihop.
Att välja tangentbord, del 3.

Att välja tangentbord, del 3.

De flesta idag spenderar mycket tid vid sitt tangentbord och det vore dumt att inte ha ett tangentbord man gillar. Därför rekommenderar vi att lägga lite tid på att fundera på utseende när du väljer tangentbord. Oavsett om det är jobb eller nöje som får dig att klicka iväg på brädan så blir det roligare om du trivs med det. Det finns ett enormt utbud av tangentbord där ute och det finns ingen anle…